Model Q Bank & ITS Ans | Flamingo | keeping quiet | Poetry

FLAMINGO

Click & Jump:
Model Q Bank & ITS Ans | Flamingo | keeping quiet | Poetry

Keeping Quiet

Pablo Neruda

About the Poet : 

Pablo Neruda (1904-1973) was the pen name of the Chilean writer and politician Neftali Ricardo Reyes Basoalto. With his works translated into many languages, Pablo Neruda is considered one of the greatest and most influential poets of the twentieth century. In 1971 Neruda won the Nobel Prize for Literature. Colombian novelist Gabriel Garcia Marquez called him the greatest poet of the twentieth century in any language’.
Pablo Neruda পাৱলো নেৰুদা (১৯০৪-১৯৭৩) : Pablo Neruda চিলিৰ লেখক আৰু ৰাজনীতিবিদ Neftali Ricardo Reyes Basoalto অৰ সাহিত্যিক নাম। তেওঁৰ সাহিত্যৰাজি পৃথিৱীৰ বহু ভাষালৈ অনূদিত হৈছে। বিংশ শতাব্দীৰ শ্ৰেষ্ঠ আৰু আটাইতকৈ বেছি প্ৰভাৱশালী কবিসকলৰ অন্যতম আছিল নেৰুদা। ১৯৭১ চনত তেওঁ সাহিত্যৰ ন’বেল বঁটা লাভ কৰিছিল৷ কলম্বিয়াৰ ঔপন্যাসিক Gabriel Garcia Marques এ তেওঁক “বিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীৰ যিকোনো ভাষাৰ কবিসকলৰ ভিতৰত তেওঁ শ্ৰেষ্ঠ আছিল” বুলি মন্তব্য কৰিছিল।

Simple Meaning of the Text

Pablo Neruda suggests that we count to twelve and keep silent. He desires an exotic moment’ where there would be no rush and no noise. All the people of the world would be together in that moment of extraordinary calm. Despite inactivity, this would be a productive time wherein the fishermen would not be killing whales and the salt gatherer would have the time to give respite to his injured hands.
Model Q. Bank & ITS Ans. on Class – XII English
The poet wants the makers of war to cleanse themselves and wash out the ill will against their brethren. He visualizes them sitting on the shady grounds in harmony. He links the stopping of time with hope for a peaceful world saved from environmental degradation.
The poet does not want silence and calm to be confused with lethargy. Inactivity would mean death the end of everything. On the contrary he looks forward to a higher form of existence. Mindless activity leads to the misery of never thinking and consequently to self-destruction.

‘মৌনতা’ কবিতাটোৰ ভাৱানুবাদ

Pablo Neruda ই কৈছে যে আমি বাৰলৈকে গণিব লাগে, তাৰ পাছত নিশ্চুপ হ’ব লাগে। তেওঁ এটা ‘বেলেগ মুহূর্ত’ বিচাৰে য’ত কোনো ব্যস্ততা নাই কোনো হৈ-হাল্লা নাই। সেই অনাবিল শান্ত মুহূর্তত পৃথিৱীৰ সকলো মানুহ এক হৈ পৰিব। কর্মবিৰাম সত্বেও এই সময় সৃষ্টিশীল যি সময়ত কোনো মাছমৰীয়াই তিমি চিকাৰ নকৰিব বা কোনো নিমখ সংগ্ৰহ কৰোতাই তেওঁৰ আঘাতপ্রাপ্ত হাতক সকাহ দিয়াৰ অৱকাশ পাব।
কবিয়ে যুদ্ধৰ হোতাসকলক কৈছে যে তেওঁলোকে নিজকে ধুই নিকা কৰি লওঁক, আৰু তেওঁলোকৰ ভাই-বন্ধুসকলৰ প্ৰতি ৰখা সকলো কু-চিন্তা-কু-অভিপ্রায় অন্তৰৰ পৰা মচি পেলাওক। তেওঁ কল্পনাৰে দেখিছে তেওঁলোক আটাইয়ে গছৰ তলৰ ছাঁত মিলা-প্ৰীতিৰে বহি আছে। তেওঁ সময়ৰ এই ৰোধকৰণৰ লগত, পাৰিপাৰ্শ্বিকতাৰ অধোগমনৰ (ধ্বংসৰ) পৰা মুক্ত শান্তিময় বিশ্ব এখনৰ আশাক সাঙুৰিছে। কবিয়ে এনে ধৰণৰ নিস্তব্ধতা (মৌনতা) বা নিৰলতা বিবিচাৰে যাৰ আন নাম আলস্য বা নিস্কৰ্ম অৱস্থা। কর্মহীনতাৰ অৰ্থ হ’ল মৃত্যু সকলোৰে অন্ত। তাৰ বিপৰীতে তেওঁ এক উচ্চ ধৰণৰ জীৱন স্থিতি বিচাৰে। চিন্তাবৰ্জিত কৰ্মই আমাৰ ভাবিব পৰা শক্তি ধ্বংস কৰি আমাৰ জীৱন দুঃখময় কৰি তোলে আৰু ফলস্বৰূপে আমাৰ স্বনিধন মাতি আনে।

Very Short Answer type Questions : (1 mark each)

1. Who is the poet of ‘Keeping Quiet’?
Ans: The poet of the poem ‘Keeping Quiet’ is Pablo Neruda. 
2. What is the real name of Pablo Neruda?
Ans: The real name of Pablo Neruda is Neftali Ricardo Reyes Basoalto.
3. What does the poet of ‘Keeping Quiet’ wish us to do? 
Ans: The poet of ‘Keeping Quiet’ wants all the people of the earth to keep silent and experience an exotic moment.
4. What is an ‘exotic moment’ in “Keeping Quiet”?” 
Ans : ‘Exotic moment’ in ‘Keeping Quiet’ means an extraordinary moment of peace that is away from the din and rush of the modern life.
5. How can we all be together in a ‘sudden strangeness’? 
Ans: The moment of stillness will be a strange moment for us as we will all enjoy that sudden moment together. 
6. What is meant by ‘green wars’?
Ans: Green wars imply waging a war against nature by causing environmental degradation.
7. How can one wear ‘clean clothes’ in Neruda’s poem? 
Ans: One can wear clean clothes in Neruda’s poem by avoiding wars and maintaining peace.

Short Answer type Questions : (2 marks each)

1. Why does the poet Neruda ‘wish to count to twelve’? 
Ans: The poet Neruda ‘wish to count to twelve’ so that after it the whole mankind keep silent and experience an exotic moment’. It would help us know ourselves. The silence will interrupt the sadness of never understanding ourselves and help integrate the whole world.
2. What is the significance of the phrase ‘on the face of the earth’ in Neruda’s poem?
Ans: The significance of the phrase ‘on the face of the earth’ is that although different people speak different languages on this earth, for a moment they should stop talking in different languages and remain silent for self introspection. 
Model Q. Bank & ITS Ans. on Class-XII English
3. What is considered to be ‘an exotic moment’ in the poem?
Ans: When the whole mankind keeps quiet that would be an ‘exotic moment’ on earth. There would be no rush and noise.A bliss of extraordinary calmness would prevail on the whole earth.People would be away from the din and rush of modern life. The moment would be thus a very exciting and extraordinary moment.
4. ‘Fishermen in the cold sea/would not harm whales.’ What is meant by the above lines by Neruda?
Ans: The above lines mean that fishermen catching fish in the far off cold seas will not harm the whales. His indiscriminate exploitation of nature for his own vested interest would have a stop.
5. ‘…. and the man gathering would look at his hurt salt hands’. What, is meant by ‘gathering salt in the above lines? How are his hands hurt?
Ans : Gathering salt refers to the hard working people who collect salt and the poet wants that these people must stop work and stay silent and take care of his hurt hands. His hands are hurt because of collecting salt.
6. What is the meaning of
(a) wars with gas
Wars with gas means wars in which poisonous gas is used as weapons.
(b) wars with fire
Wars with fire means war with firearms and bombs that cause fire.
7. Who are the ‘brothers’ mentioned in the poem? 
Ans: All the people of the earth are the brothers’ mentioned in the poem. They are all bound together by a universal brotherhood feeling..
8. What is the likely confusion regarding Neruda’s desire? 
Ans: Neruda wishes for a moment of total silence and stillness on earth. But that doesnot mean that he wants ‘total inactivity with death of the mankind’. Neruda just wishes for a calm and peaceful moment which is most essential for quiet atmosphere where there is introspection about the meaning of life. People must understand themselves and not create a threat of self-destruction that causes sadness. This is the confusion regarding Neruda’s desire for full inactivity.
9. What is the meaning of ‘want no truck with death’? 
Ans: The poet, Neruda refuses to associate or deal with death. He does not advocate total inactivity which brings death. When he seeks silence and a stopage of all activities, he doesnot mean death but quiet moment for introspection about life.
10. About what are we so single-minded?
Ans: We are single-minded about just keeping our lives moving and achieving progress that is meaningless.Man in his race towards materialism has sacrificed his emotions and has become sad and isolated.
11. What is ‘this sadness’ that Neruda talks of?
Ans: Neruda talks about the sadness of never understanding ourselves properly due to our constant meaningless self seeking activities. He says that man is a victim of his own activities and ultimately threatens himself with death.
12. What can ‘finally teach us’ as noted in Neruda’s poem? 
Ans : In Neruda’s poem the earth can finally teach us how silence is productive. The earth seems calm and quiet but is actually nurturing life.It constantly brings forthlife.
Model Q. Bank & ITS Ans. on Class-XII English

Long Answer type Questions : (5 marks each)

1. What will ‘counting upto twelve’ and ‘keeping still’ help us achieve?
Ans: ‘Counting upto twelve’ and ‘keeping still’ will provide us an opportunity to introspect about ourselves and help us experience the bliss of an ‘exotic moment’ away from the din and rush of modern life. It will help us forget our differences and enter into a world of peace, where all the people will be together, getting united for the sake of the earth. Language breeds discriminations. This discrimination will wither away our by staying quiet and not promoting language barriers. Man is a victim of his own doing. Unrest on the face of the earth is a result of man’s selfish activities. If human activities come to a standstill, peace and tranquility will prevail in the world. It would be a productive inactivity.
Thus, keeping quiet will help us introspect and in the process think about the world and nature around us.It will help us realise our follies. We will get a complete insight into our lives. We shall start questioning ourselves on the monotony and sadness of never understanding ourselves and ultimately threatening us with death. We will get time to ponder about the chaos that humans have created for their lives in their own earth.
2. Do you think the poet advocates total inactivity and death?
Ans: No the poet doesnot advocate total inactivity and deaths. The poet wants silence and calmness on earth. But that should not be understood as absolute inactivity, for that would mean death. He doesnot want to associate quietness with death or stillness. On the contrary,he feels that life is what activity is about. He looks forward for higher form of existense. Therefore he emphasizes on poignant silence when men are not obsessed by seeming progress and trapped in the meaningless rat-race of competition. Man in his race towards materialism has sacrificed his emotions and has become sad and isolated. This increasing competition and man’s rapid advancemant has brought him on the verge of extinction. The introspection will suspend the selfish and evil feelings among mankind. The pause in their mundane activity would suspend the woe of never trying to understand themselves and bringing on to themselves self-destruction. By keeping quiet and maintaining calmness around himself, man will create the feeling of mutual understanding among human beings.
3. What symbol from Nature does the poet involve to say that there can be life under apparent stillness? 
Ans: The poet Pablo Neruda of the poem Keeping Quiet’ says that it is important for man to learn lessons form mother earth. The earth provides us with examples of the trees that revive new leaves in spring. It teaches us the lesson of preserving and resurrecting life. In the apperant stillness of the earth ,the life process always goes on unabated. Thus, from nature we can draw examples that there can be life under apparent stillnes.

Very Long Answer type Questions : (7 marks each)

1. What does Neruda wish to achieve by maintaining silence?
Ans: ‘Counting upto twelve’ and ‘keeping still’ will provide us an opportunity to introspect ourselves and help us experience the bliss of an ‘exotic moment’ away from the din and rush of modern life. It will help us forget our differences and enter into a world of peace, where all the people will be together, getting united for the sake of the earth. Language breeds discriminations. This discrimination will wither away by our staying quiet and not promoting language barriers. Man is a victim of his own doing. Unrest on the face of the earth is a result of man’s selfish activities. If human activities come to a standstill, peace and tranquility will prevail in the world. It would be a productive inactivity. Thus, keeping quiet will help us introspect and in the process
think about the world and nature around us. It will help us realise our follies. We will get a complete insight into of our lives. We shall start questioning ourselves on the monotony and sadness of never understanding ourselves and ultimately threatening us with death. We will get time to ponder about the chaos that humans have created in their lives in their own earth.
Model Q. Bank & ITS Ans. on Class-XII English

2. Explain the following lines :

(a) Let’s not speak in any language. 
Ans: Language breeds discriminations. This discrimination will wither away by staying quiet and not promoting language barriers. 
(b) It would be an exotic moment
Ans: When the whole mankind maintains silence there would be an ‘exotic moment’ on earth. There would be no rush and noise.A bliss of extraordinary calmness would prevail on the whole earth.People would be away from the din and rush of modern life. The moment would be thus a very exciting and extraordinary moment.
(c) would put on clean clothes….
Ans : People create environmental degradation by indulging in green wars. They create wars with gas and fire. The poet feels that if such wars continue no survivors will be there to celebrate the victory. Hence the poet wants the war-makers to cleanse themselves and put on clean clothes and thereby enjoy the peace and tranquility around and among themselves.
(d) I want no truck with death
Ans: The poet, Neruda refuses to associate or deal with death. He does not advocate total inactivity which brings death. When he seeks silence and a stopage of all activities,he doesnot mean death but quiet moment for introspection about life, which is productive.
(e) now I’ll count up to twelve.
Ans: The poet Neruda ‘wishes to count twelve’ so that after it the whole mankind keep silent and experience an ‘exotic moment’. It would help us understand ourselves. The silence will interrupt the sadness of never understanding ourselves and help integrate the whole world.